מוצרי המזון המעובד, המתועש, נוטים להכיל ברוב המקרים הרבה מאוד קלוריות ולא מספיק ערכים תזונתיים, במקרה הטוב, במקרה הפחות טוב- גם רכיבים שממש מזיקים לבריאותינו- למשל סוכר על סוגיו.
הצרכן הממוצע היום לא יודע שאפילו במוצרי המזון שמשווקים לו כ- "בריאים" או "ודיאטטיים"- כגון היוגורט, חטיפי הגרנולה וחטיפי והבריאות למיניהם, הרטבים לסלט ואפילו ברסק עגבניות לפסטה- בכולם מתחבא סוכר! ולא מעט.
זו אחת הסיבות העיקריות שבגינה רובינו עוברים בכל יום את המינון המומלץ לצריכת סוכר ולרוב אפילו מבלי לדעת. ע"פ Elyse Powel, דוקטורנטית למחקר ב-UNC- הסוכר שאנו מכניסים לגוף בכל יום, מגיע לא רק מהמזונות הברורים מאליהם כמו רוגלעך, לחמניות, פתיתים,ממתקים, חטיפים ומשקאות קלים, אלא גם מאותם מאכלים ומזונות ארוזים בצלופן ועטיפות ירוקות, המשווקות כבריאות עבורינו וממוקמות במעברי "הבריאות" בסופר, במחלקת "הבריאות" או "הטבעי" וגם בקו הקופה של רשתות הפארם וממתוגים אצלנו בראש כבריאים.
נבהיר כי אכילה של סוכר טבעי מפירות טריים, דגנים מלאים וירקות- לא גורם להשפעות שליליות לבריאות ואין הכוונה במאמר זה למזונות אלו.
תוספי הסוכר מאוכל מתועש ומעובד, כזה שמייצרים במפעל, שעובר תהליכים של עיבוד, טחינה, ייבוש וכו/ שמשנה את הצבע או המרקם כדי לשפר אותו- ,עלול להזיק באופן חמור למוח ולגוף.
מספר רב של מחקרים נעשו על השפות הסוכר במהלך השנים, חלק מן המחקרים ביקשו לבדוק את ההשפעות והתופעות שהתרחשו בגופם של אנשים שהפסיקו את צריכת הסוכר , לאחר שנים שצרכו ממנו כמויות גדולות וגילו שהם חוו נסיגה בסימפטומים הדומים לאלו שמנסים להיגמל מהתמכרות לשתייה.
כגון-חרדה, דיכאון, עצבנות, תנודות במצב הרוח וכו'.
ואיששו את העובדה שסוכר גורם לשינויים כימיים במוח וגורם להתמכרות.
על פי איגוד הלב האמריקאי – צריכת הסוכר היומית המומלצת לאדם בוגר היא עד 9 כפיות. עדיף פחות כמובן.
אך המצב בפועל הוא עגום, כי האדם הבוגר הממוצע צורך 22 כפיות סוכר ביום.
להלן 7 הדברים שקורים בגוף כשמחליטים להפסיק את צריכת הסוכר:
הנה שבעת הפלאים שיקרו לף אם תפסיקי לאכול סוכר:
לב בריא יותר
על פי מחקר שנערך על ידי James J. DiNicolantoni, מדען חוקר למחלות לב וכלי דם במכון הלב בסיינט לוק, Mid-Atlantic שבקנזס סיטי, MO.
צמצום של פי 3 לחלות במחלות לב.
הסוכר מעלה את רמות האינסולין, לחץ השם וקצב הלב, – שלושה מצבים שמגבירים סיכוי למחלות לב ולכן כשאנו מצמצמים את צריכת הסוכר, אנו מסייעים במניעה למחלות אלו.
גם רמת הכולסטרול "הרע" LDL תרד ב-10%, כבר אחרי כמה שבועות ספורים ללא סוכר.
ירידה גם בטריגליצרידים פוטנציאלית יוכלו לרדת ב-20-30%. בנוסף, אפשר לראות גם ירידה בלחץ הדם.
תוספות הסוכר מעמידות את הלב תחת לחץ עצום, מאחר והגוף צריך לעבוד הרבה יותר קשה כדי לעבד אותו. תזונה גבוהה בסוכרים, גורמת לכבד לעבוד גם כן בצורה מופרזת, ולהזרים לדם יותר שומנים. בעבר, ההתמקדות במחלות לב היתה בעיקר על שומנים רוויים וכולסטרול. האמת היא שהמחקרים מלמדים שצריכת סוכר, מהווה גורם סיכון הרבה יותר גבוה מבחינת הבעיות בלב.
העור ייראה טוב יותר
אם אתם סובלים מבעיות בעור כגון אקנה, אפשר לייחס זאת לצריכה רבה מדי של סוכר. למעשה, מחקר אחד שנערך בכתב העת האמריקאי לתזונה קלינית, גילה שכשאנשים שבדרך כלל אינם שותים משקאות מוגזים, וצרכו משקה פעם אחת ביום, ביחידת מידה 12 אונקיות, במשך שלושה שבועות, רמות הדלקתיות שלהם עלו ב-87%.
אותה דלקתיות עלולה להוביל לבעיות עור, מאחר והגוף רואה בסוכר כרעלן. הכבד לא יכול לעבד אותו והוא אינו מנקז אותו כראוי, ולכן הדלקתיות מופיעה על העור בצורה של אקנה ופגמים אחרים.
הסוכר גורם לגליקציה, שזה תהליך שבו הסוכר נקשר לקולגן ולאלסטין שבעור. הקולגן והאלסטין הם שני חלבונים המסייעים לשמור על מראה עור צעיר וזוהר. הוויתור על הסוכר, יעזור לגוף לשמור על אותם חלבונים ללא פגע.
צמצום במידה רבה את הסיכון לפיתוח של סוכרת
צריכת סוכרים בצורה עודפת, גורמת להצטברות שומנים סביב הכבד, מה שתורם לעמידות האינסולין ולגרום ללבלב לעבוד בצורה מופרזת. הלבלב בדרך כלל עוזר להאט את ייצור האינסולין, אך צריכת סוכר כל הזמן, מעבירה אותו לתוך הגוף, ולכן הלבלב והכבד לא מסוגלים לשמור על כושרם.
במחקר על צריכת סוכר שנערך ב-175 מדינות, ד"ר רוברט לוסטיג, פרופסור לרפואת ילדים במחלקה האנדוקרינולוגית באוניברסיטת קליפורניה, סן פרנציסקו, גילה שצריכה של 150 קלוריות נוספות של סוכר, מגדילה את הסיכון לפיתוח סוכרת סוג 2, פי 11 פעמים, לעומת אכילה של אותו שיעור קלוריות של שומנים או חלבונים.
תחושת אושר רבה יותר
יתכן ואתם מרגישים על פסגת העולם כשאתם צורכים סוכר, אולם הצניחה מאותם גבהים, רק גורמת לאותו מחזור לחזור על עצמו. צריכת הסוכר, התגברות תחושת האנרגיה, ההתרסקות והחזרה על כך שוב שוב, כל פעם כשהתשוקה לסוכר צצה. במלים אחרות, האושר שאתם חשים מצריכת הסוכר, מופיעה רק לזמן קצר, ועם היעלמותו, זה מותיר אתכם עם רצון לעוד.
מחקר שנערך באוניברסיטת קולומביה, גילה שנשים צרכו הרבה מאד של תוספי סוכר, עמדו בסבירות גבוהה יותר לכך שיחוו תנודות במצב הרוח, חרדה, דיכאון ועצבנות. אם אתם רוצים לשמור על רגשותיכם בצורה יציבה יותר, וללא סימפטומים חדים של נסיגה, הוציאו את הסוכר מהתזונה שלכם, מה שמאד יעזור לכם.
שנתכם תהיה הרבה יותר טובה
תוספות הסוכר מגדילות את רמות הקורטיזול בגוף, מה שעלול להטריד את שנתכם בלילות. כמו כן, ההתרסקויות שאתם חשים עם היעלמות השפעת הסוכר, יותירו אתכם ישנוניים במהלך היום, ותרצו לנמנם. הסוכר משבש את מערכת העצבים המרכזית, מה שגורם לתנודות ברמות האנרגיה ולמחזורי השינה. לאחר הוויתור על סוכר, תישנו טוב יותר בלילות ותחושו הרבה יותר ערניים במהלך היום.
שיפור בזיכרון
הסוכר יכול להוביל לפגם קוגניטיבי ולתחושה כללית של "עייפות במוח". מחקר על בעלי חיים שנערך ב-UCLA, גילה, שתזונה עתירת סוכרים, פוגמת בזיכרון ובלמידה. המחקר הגיע גם למסקנה שאכילה רבה של סוכר, עלולה לגרום לנזק בתקשורת בין תאי המוח. מה שעלול לקרות בגלל זרימת הסוכר שמשבשת את האיזון העדין המתקיים בין החומרים הכימיים בגוף, והעלול לגרום לעייפות ותשישות נפשית.
ירידה במשקל
כפי שציינו קודם לכן במאמר, מוצרים עם סוכר, מכילים כמויות גדולות של קלוריות ריקות. אם אתם צורכים ממתק סוכר, קרוב לוודאי שתשימו לב שאתם חשים רעב תוך שעה. למה ? בגלל העוגות, העוגיות והסבירות שאתם צורכים הרבה מאד קלוריות, הם ללא כל תועלת תזונתית. לכן, גופכם ימשיך לחוש רעב, מאחר והוא צריך אנרגיה נקייה ובריאה, של מזון מלא.
הוויתור על משקאות ממותקים ולחם, למשל, יפחית את צריכת הקלוריות היומית שלכם בכמה מאות קלוריות. הרבה יותר קל לוותר על חטיפים עם סוכר, מאשר לבזבז שעות במכון הכושר כדי לנסות ולשרוף את אותן קלוריות עודפות. לכן, נסו לצמצם במזונות מיותרים בתזונה שלכם. מוחכם (וקו המותניים שלכם) יודו לכם !
טיפים להורדת צריכת הסוכר
נכון שקשה לצמצם באותם עודפי סוכר בהתחלה, ולכן, עליכם פשוט להתחיל זאת באיטיות והדרגה, ובכך לסלול את הדרך בהמשך. למשל, נסו את הטיפ דלעיל, וותרו על פעם או פעמיים של פריטים מתוקים בחודש. לאחר מכן, התחילו לשים לב לצריכת קופסאות השימורים ולרטבי ומתבלי הסלטים. לבסוף, שימו לב לכל מה שאתם שותים, מלבד מים, כגון שייקים או מיצי פירות, המשווקים כבריאים, אך במקום זה, תוכלו פשוט לאכול את הפרי או הירק בצורתו הגולמית, במקום בבצורת שייקים. הגוף שלנו, לא יכול לעבד בצורה טובה, כמות גדולה של שייקי פירות.
כמה מהר אפשר לראות את התוצאות?
אתם חוששים שזה יקח זמן ארוך כדי לראות את ההבדל, אולם, זה לא כך. במחקר שנערך על ילדים שויתרו על תוספות סוכר, הם התחילו לחוש את ההשפעות החיוביות לאחר שבוע. ד"ר רוברט לוסטיג וצוות המדענים שלו מאוניברסיטת קליפורניה, סן פרנציסקו, שמו לב שחלה ירידה של 33 נקודות ברמות הטריגליצרידים בממוצע, וכן רמות ה-LDL (הכולסטרול הרע) ירדו ב-5 נקודות, כמו גם בלחץ הדם הדיאסטולי, וזאת תוך 10 ימים בלבד. כל הילדים שהשתתפו במחקר, הפחיתו משמעותית את סיכונם לפיתוח סוכרת סוג 2.
מחשבות אחרונות
הסוכר מצוי בשפע בחברה שלנו, ולפעמים הוויתור עליו נראה כמשימה בלתי אפשרית. עם זאת, בכך שנוקטים בצעדים קטנים לקראת תזונה בריאה יותר, תוכלו להיפטר מהסוכר הלא רצוי בתזונה שלהם. התחילו פשוט לקבל על עצמכם בחירות חכמות יותר.
למשל, במקום לפנות למכונות האוטומאטיות בארוחות הצהריים שלכם, הביאו עמכם כמה פירות או ירקות חתוכים לעבודה. זה אולי לוקח יותר זמן כדי להכין מזון בריא, אך הדרך בה תיראו ותרגישו, יפצו על המאמץ הנוסף שאתם עושים
אני מאיה פוקס, בת 39 ואם ל-3 בנות.
אכלרגל"שית = אכלנית רגשית לשעבר.
מאמנת לתזונה ואורח חיים בריא, מדריכת כושר ( וינגייט) ובוגרת קורס תזונת ספורטאים (קמפוס שיאים- אונ' תל אביב).
להזין– לתת לגוף שלנו את המזון שהוא זקוק לו ולהשיג בחזרה את יכולת הבחירה והשליטה שלנו.
להאזין – להתחבר לשפת הגוף שלנו ולהאזין למה שהגוף שלנו מבקש.
לאזן – לאפשר לכל מערכות הגוף שלנו לעבוד בהרמוניה, לתפקד מעולה, להרגיש נהדר ולהראות מצוין